2010-06-28 12:53:39• hírek • Garzó Ferenc, MTI

Csöbörből vödörbe

Továbbra is viharfelhők tornyosulnak a román kormány felett, miután a szociáldemokrata ellenzék újabb bizalmatlansági indítvány benyújtását helyezte kilátásba, viszont a hétvégén elhatározott áfa-emelésre és a bércsökkentésekre vonatkozó intézkedéseket napokon belül életbe kell léptetni, hogy ne kerüljön veszélybe a Nemzetközi Valutaalaptól várt következő kölcsönrészlet.

A román alkotmánybíróság a múlt pénteken alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott kormánykoalíció takarékossági programjának egyes részleteit. Az állami alkalmazottak 25 százalékos bércsökkentését előirányzó tervezet ellen nem volt ugyan kifogás, de a nyugdíjak 15 százalékos megkurtításának tervezetében alkotmányellenes kitételeket talált a taláros testület. A 6,8 százalékos költségvetési hiánycélt ezért Románia csak akkor tudja tartani, ha más forrásból pótolja a korábban nyugdíjcsökkentésből nyerni remélt összeget. A kormány ezért szombaton rendkívüli ülésen döntött arról, hogy 24 százalékra emeli az áfát, ugyanakkor nem változik a személyi jövedelemadó és a társasági adó mértéke.

A romániai elemzők véleményét úgy lehetne összefoglalni: "csöbörből vödörbe". Politikailag ugyanis ez a megoldás is támadható, eredetileg nem is akarta vállalni a kormány az adóemeléseket. Az áfa növelése ellen felhozott összes korábbi érv most ismét muníciót ad az ellenzék kezébe, ráadásul maga a kormánypárt is elismeri, hogy jobb lett volna elkerülni ezt a lépést. Az alkotmánybíróság döntését azonban nem lehet felülírni, így a kabinet most már csak abban reménykedik, hogy valamennyi, az alkotmánybíróság által nem kifogásolt megszorítás, illetve az áfa-emelés már július elsejétől életbe léphet. Így Boc reményei szerint az IMF igazgatótanácsa már szerdán napirendre tűzheti a román fél által korábban megküldött szándéklevél módosított változatát is.

A kormányfő ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a parlament is segíteni fogja a kormány munkáját, és már a héten elfogadja a megszorításokat tartalmazó törvénycsomag módosított változatát, így azokat Traian Basescu államfő mielőbb kihirdethetné. "Első körben" ugyanis a kormány "felelősségvállalással", azaz parlamenti vita lehetősége nélkül - a végül szerencsésen túlélt bizalmatlansági indítványt is vállalva -  terjesztette a törvényhozó testület elé a törvénycsomagot. Az alkotmánybírósági döntés után azonban a honatyáknak kötelező megvitatni a csomagot. Vasile Blaga belügyminiszter, a PD-L főtitkára máris jelezte: ha netán a 25 százalékos bércsökkentésről szóló tervezet sem menne át időben a parlamenten, a kormány sürgősségi kormányrendelet révén léptetné érvénybe azt.

Az ellenzék azonban nem enged a szorításból, így a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal fenyegetőzik, hogy az ombudsmanhoz fordul az áfa-emelés miatt, e párt szerint ugyanis alkotmányossági kifogások merülhetnek fel az adótörvénykönyv egyetlen sürgősségi kormányrendelettel történő módosítása kapcsán. A Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig újabb bizalmatlansági indítvány készül benyújtani.

Emil Boc

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: